2015. ápr 23.

Tudástár: Megőrültetek! Relaxáljak a buszon?

írta: egeszseg.hu
Tudástár: Megőrültetek! Relaxáljak a buszon?

A relaxáció a feszültség levezetésében segít, s most ahhoz adunk nektek – reméljük – hasznos tanácsokat és segítséget, hogy el tudjatok indulni ezen az úton. Jó hírünk van: relaxálni szinte bárhol lehet. 

A BMV – vagyis a busz, metró, villamos – mindennapjaink része. A legtöbben sok időt töltünk el ezeken a járműveken életünk folyamán. Ezt az időt sokan hírek, levelek olvasására, mások telefonálásra használják. Mi azonban arra bátorítunk téged, hogy relaxálj, inkább és töltsd fel magad, amíg utazol. Joggal teheted föl a kérdést: ez tényleg lehetséges? Szerintünk igen, olvass tovább!

Miért is jó ez neked?

Napjainkban állandóan ingerek sokasága ér minket és szinte feldolgozhatatlan mennyiségű információval kell elboldogulnunk pillanatról pillanatra. Napközben ezek a hatások felhalmozódhatnak és feszültebbé, stresszesebbé tehetnek bennünket. A relaxáció a feszültség levezetésében segít. A relaxáció tehát nem kiiktatja a stresszt az életünkből, hanem abban segít, hogy a feszültségünket mederben tartsuk, s hogy az ne legyen káros az egészségünkre. A relaxáció során további számos kedvező élettani változás figyelhető meg a testünkben is.

relax.jpg

Hogyan érdemes elkezdeni?

Ha először relaxálsz, érdemes például otthon, nyugodt körülmények között elkezdened. Egy-két próbálkozás után jöhet az igazi terep, esetünkben például a tömegközlekedési eszközök. Kezdetben talán nehéz lesz összpontosítanod, de ne keseredj el, hiszen a gyakorlat teszi a mestert!

Előfordulhat, hogy nehezen sikerül koncentrálni magára a relaxációra. Ennek megoldására is vannak tippjeink.

  • Kezd a relaxációt egy kellemes emlékkép minél pontosabb felidézésével.

  • Képzelj el egy olyan egyszerű képet, mint egy zöld kör vagy egy tó vizének a fodrozódása.

  • Figyelj csak a be- és kilégzésére relaxációs gyakorlat nélkül!

Ne feledd el, a relaxáció a figyelem összpontosításáról szól. Arról, hogy egy rövid ideig kizárva a külvilágot befelé figyelünk, magunkra összpontosítunk – felfrissítve ezzel testünket, lelkünket és szellemünket. Bármennyire is ellentmondásnak tűnik, a koncentráció elengedhetetlen az ellazuláshoz.

Amikor relaxálsz, erre kell figyelned

  • Kényelmesen helyezkedj el, lazítsd el a testrészeid és egyenletesen oszd meg a testsúlyodat! A tömegközlekedési eszközökön talán épp ez a legnehezebb feladat, de tekints erre is kihívásként, kalandként.

  • Ha ülsz, akkor mindkét talpad legyen a talajon kis terpeszben. Karod legyen a törzsed mellett. Eközben mindkét kezed az öledben vagy a combodon pihen, a gerinc egyenes, arcod előre tekint.

  • Ha állsz, lábad vállszélességnyi terpeszben legyen, karodat engedd le oldalt a törzsed mellett, a gerinc legyen egyenes, arcod előre tekint. Ha mozgó járművön relaxálsz, első a biztonság! A kapaszkodásról ne feledkezz meg, hiszen mit ér a relaxáció, ha közben összetöröd magad! Érdemes tehát ülő helyet keresni, vagy kapaszkodás esetén a relaxáció közben kart cserélni, hogy mindkét kezed el tudjon lazulni legalább egy kis időre.

  • Lehetőleg hunyd be a szemeid! Aki számára ez bizonytalanság-érzést okoz, eltekinthet ettől.

Miért érdemes a tömegközlekedési eszközön relaxálni?

  • Mert így ezt a holtidőt is minőségi módon tudod eltölteni.

  • Mert kikapcsolódsz, kizökkensz az ingerekkel elárasztott hétköznapokból úgy, hogy éppen a kellős közepén ülsz/állsz.

  • Feltöltődve, testileg és szellemileg frissebben érsz be reggel a munkába vagy iskolába, este pedig haza.


Így relaxálj a gyakorlatban

Az alábbiakban egy egyszerű relaxációs szöveget olvashatsz, amelyet érdemes lehet kipróbálnod. Ezt akár saját képedre is formálhatod és átalakíthatod úgy, ahogy az számodra a legkellemesebb!

Elképzelek egy STOP táblát és kimondom magamban, hogy: „Stop”.

„Mélyen belélegzem a levegőt, kilégzésnél ellazulok.”

„Belélegzem, ellazulok.”

„Belélegzem, ellazulok”

(Belégzésnél) „Ökölbe szorítom a kezemet” és (kilégzésnél) „Ellazítom”.

(Belégzésnél) „Megfeszítem a lábfejemet” és (kilégzésnél) „Ellazítom”.

(Belégzésnél) „Felhúzom a vállamat” és (kilégzésnél) „Leengedem”.

(Belégzésnél) „Jobbra hajtom a fejemet” (a vállunk felé és érezzük, ahogy a nyakizmaink megfeszülnek) és (kilégzésnél) „Visszaengedem” (hagyjuk ellazulni a nyakizmainkat).

(Belégzésnél) „Balra hajtom a fejemet”, (kilégzésnél) „Visszaengedem”.

„Végül mély lélegzetet veszek” és (kilégzés) „Egész testem ellazul.”

„Most befejezem a relaxációt. Kinyitom a szemem, és visszatérek a valóságba.”

Megmozgatom a tagjaimat, és újult erővel folytatom a tevékenységeimet.

Próbálkozzatok, gyakoroljatok, megéri!

Szólj hozzá

stressz relaxáció lelki egészség