2015. ápr 02.

Tudástár: Mozdulj!

írta: egeszseg.hu
Tudástár: Mozdulj!

Mozdulj, mozdulj, mintha élnél ember! Ez a Heaven Street Seven dal jutott az eszembe, amikor írni kezdtem ezt a fizikai aktivitást bevezető posztot. Most be is szúrom ide a linket, aztán csutkára a hangerőt és mozdulj, táncolj mielőtt tovább olvasol!

Ha az előbbi pár percben megérezted a ritmust és egy csöppet hevesebben kalapál a szíved, meg az első gyöngyök is megjelentek a homlokodon vagy csak egyszerűen jobban érzed magad akkor: Egészségedre! Máris tettél valamit az egészsédért. És ha még ötször újra megismétled a kedvenc daloddal együtt, akkor ma már legalább fél órát mozogtál, ami tudósok szerint arra éppen elég, hogy szinten tartsd a fizikai állapotod. Ha ennél többre vágysz, elhagynál pár kiló zsírt vagy felszednél pár kiló izmot. Akkor figyelj, segítünk!

Akár most kezded, akár újra kezded, gondold végig, hogy eddig miért nem sportoltál, mozogtál rendszeresen, és most miért szeretnél, akarsz ezen változtatni. Olyan mozgásformát válassz, amit kedvvel és főleg rendszeresen (hetente legalább 2-3 alkalommal) csinálni tudsz. Számos sport űzhető egyedül is, de ha már legalább ketten vagytok, akkor sokkal könnyebb, elkezdeni is meg folytatni is. Légy reális magadhoz! Kezdőknél különösen fontos, hogy csak annyit mozogjanak, amennyi után, másnap is lesz kedvük hozzá. Majd, ha eltelik pár hét, emelheted az adagot. A sikerélmény hamar jön, ha az első időszakban türelmes és elhatározott vagy.

mozdulj.png

És amíg a napi sport ideje eljön, a munkahelyen is mozoghatsz. Például lépcsőn menj a lift helyett. Ha lehet, sétálva telefonálj, tarts megbeszélést. A széken tornázni is lehet, ehhez majd mutatunk gyakorlatokat.

És mindezt miért érdemes csinálni? Mert elkerülheted a cukorbajt, a magas vérnyomást, a csontritkulást, csökkentheted a stressz szintedet, összességében jobban, egészségesebben élhetsz. Mit tegyen az, aki már összeszedett valamilyen előbb említett betegséget? Mozogjon, mert a sport segít javítani ezeken a betegségeken.

Mit gondoltok indulhatunk?

Szólj hozzá

mozgás fizikai aktivitás