2015. jún 25.

Tudástár: ha nem iszol eleget, nagyon rosszul járhatsz

írta: egeszseg.hu
Tudástár: ha nem iszol eleget, nagyon rosszul járhatsz

Szakértőnk szépen, ahogy mindig is tette, összefoglalta nektek, hogy miért fontos eleget inni. Persze nem alkoholt, hanem vizet. Ha nem isztok eleget, abból komoly gondjaitok lehetnek. 

Igyál, Igyál, Igyál!

Nos, lehet valakinek e fenti sorokról a Bánk Bán opera Bordala jut eszébe, míg másoknak Magna Cum Laude – Pálinka, esetleg a Budapest Bár – Szilvafácska dala. Én viszont (a szerző, J) az alkoholmentes folyadék(ok)ra gondoltam, így, a kánikulával indító júniusra tekintettel pláne! Ezért kicsit módosítanám a címet, s hogy maradjuk a zenei vonalnál, mit szóltok ehhez?

„Hogy értsd, egy pohár víz mennyit ér, ahhoz hőség kell, ahhoz sivatag kell.”

Ha megkérdeznénk benneteket, mi „ugrik” be először a víz szó hallatán, mit felelnétek? A kollégáim körében elvégzett gyors „kutatás” eredményéből mazsoláztam párat, kiemelve azokat a szavakat, amelyek szorosan, szorosabban kötődnek mindennapi folyadékfogyasztásunkhoz.

Íme, a szavak: átlátszó, gyógyító, jég-víz-gőz, a lényeg, strand, szomjúság, hűsít, tisztaság, zuhatag, leves, a tenger moraja, úszás, egészség,  hőség, maga a csoda, pohár, gyümölcs, természet, finom, hó, pára, éltető, felhő és óceán, H2O, sport, harmat és dér, erőforrás, part, lágy, szépít, hullámzás, árvíz és belvíz, üdít, mosoly, apály és dagály, az élet egyik legfontosabb eleme, Vízipók a csodapók, ital, szentelt víz, zivatar, vízkúra.

De miért is fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű rendszeres, tudatos folyadékfogyasztás a munkahelyen is? Mert:

  • a felnőtt emberi szervezet 60%-a víz, amelyből már 1-2%-os veszteség olyan tüneteket okozhat, mint a fejfájás, a fáradtság vagy az állóképesség csökkenése,

  • még nagyobb vízvesztésnél megemelkedik a szívfrekvencia és a testhőmérséklet, fontos tápanyagokat veszít a szervezet, és ezek kedvezőtlenül befolyásolják, jelentősen csökkentik a szellemi és fizikai teljesítményt egyaránt,

  • a legtöbb sejtünk (a zsírsejteket kivéve) legfőbb alkotója a víz,

  • különböző mértékben, de minden létfontosságú szervünk tartalmaz vizet: az agyunk és szívünk kb. 78%-a, a vérünk 86%-a, míg csontjaink 22%-a víz,

  • minél nagyobb testtömeggel rendelkezünk, annál több folyadékra van szükségünk, így a túlsúllyal és elhízással küzdőknek fokozottabban kell ügyelniük a vízpótlásra, de azoknak is, akik többletsúlya izomból származik,

  • a fizikai megerőltetés (edzés, fizikai munka) esetén, hőségben, speciális állapotokban – pl. terhességben, szoptatáskor –, vagy betegség (pl. lázas állapot, hányás, hasmenés) esetén, a szerelmi bánat idején (sok-sok sírás), rendszeres szaunázáskor akár 2-3-szorosára is növekedhet a folyadékszükségletünk,

  • az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ajánlása alapján közepes hőmérsékletnél és mérsékelt fizikai aktivitásnál egy felnőtt nőnek 2 liter, a férfiaknak 2,5 liter vízre van szükségük,

  • a szervezet nem rendelkezik folyadékraktárakkal, a felesleges mennyiséget a vese hamar kiválasztja,

  • a szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, de testünk viszonylag „későn” jelzi, hogy folyadékra van szüksége, vagyis ha szomjasak vagyunk, az azt jelenti, hogy már rég innunk kellett volna,
  • a munkahelyen számos tényező, mint a megemelkedett munkateher, az otthon-munkahely közötti hosszú utazási idő, a fűtés vagy légkondicionálás okozta száraz levegő mind növelhetik a vízvesztést még akkor is, ha nem érezzük. Irodai munka esetén éppoly fontos a megfelelő hidratáltság, mint fizikai munka közben, hisz a fejfájást, koncentrációs zavart, illetve az ezek következtében kialakuló baleseteket mindenki szeretné elkerülni. A hőhatásnak, intenzív napsütésnek kitett munkahelyeken dolgozók számára különösen fontos a bőséges folyadékpótlás, ami egyébként munkavédelmi előírás is.

vizenergiaegyensuly_11_3-2.jpg

Így még érthetőbb, miért létfontosságú, hogy a rendszeres étkezésen túl az állandó folyadékfogyasztásra is elegendő figyelmet fordítsunk, ezért:

  • a napi tevékenységünkbe iktassunk hosszabb-rövidebb pihenőket, amit használjunk ki egy-egy pohár frissítő ital vagy lédús gyümölcs elfogyasztására, pl. a reggeli idején, a kávészünetekben, ebéd idején, egy-egy megbeszélés kezdetén illetve közben

  • egész nap legyen kéznél folyadék, legegyszerűbben, ha már reggel bepakolunk egy palack vizet, illetve friss zöldséget/gyümölcsöt;

  • kisebb kollektíva esetén akár fel is oszthatjuk egymás közt a munkahelyen, melyik héten, ki hozza a vizet, a gyümölcsöt;

  • és kezdeményezhetjük a munkáltató felé, hogy a munkaterületen könnyen hozzáférhető helyen biztosítson víznyerési lehetőséget, pl. fali csapok, ballonos vízvétel formájában.

És hogy miből is jön össze az a 2-2,5 liter folyadék? Zömében jó minőségű vízből és ásványvízből; gyümölcsökből és zöldségekből készült levekből (lehetőleg minél nagyobb zöldség- illetve gyümölcstartalommal); gyümölcs- és gyógyteákból (natúr módon fogyasztva); a tejből és folyékony tejtermékekből (kefir, joghurt, gyümölcsjoghurt, tejeskávé, kakaó); levesekből, főzelékekből, mártásokból; szilárd élelmiszerekből (főként a lédús zöldségekből, gyümölcsökből); valamint rendszeres fizikai aktivitásnál, módjával, sportitalokból.

Persze felnőttek esetében felmerül(het) a koffeintartalmú illetve alkoholos italok fogyasztásának dilemmája is. Igyuk, vagy ne igyuk?

A koffeinről elmondható, hogy enyhe vízhajtó hatásával számolni kell, de ennek ellenére víztartalmuk függvényében egyes koffeintartalmú italok, pl. a tea, hozzájárulhatnak a folyadékbevitelhez.

1 mg koffein, 1,17 ml folyadékvesztést jelent. 1 csésze tea elfogyasztása esetén ez azt jelenti, hogy 2 dl tea koffeintartalma, ami kb. 70 mg, kb. 82 ml folyadékveszteséggel jár. Vagyis a 200 ml teából a vízhajtó hatás miatt a 118 ml víz hasznosul (200-82 ml = 118).

Az alkohol vízelvonó hatását sok tényező befolyásolja: kinek a mája milyen gyorsan bontja le az alkoholt, milyen tempóban ittunk, mennyit ittunk egyszerre, mit és mennyit ettünk előtte/közben/utána, és milyen alkoholt ittunk. A vízhajtó hatás függ attól, hogy hány gramm alkohol van az italban, minél töményebb az alkohol, annál erősebb ez a hatás. (A teljesség kedvéért, az italok (átlag) alkoholtartalma: 5 dl sör 25 g, 2 dl bor 20 g, 1 dl likőr 30 g, míg ½ dl pálinka 20 g).

Kedves csapatok! Gondoljátok át, hogy milyen egészséges – alkoholmentes – frissítő italokkal tudjátok feldobni magatok, családtagjaitok, munkatársaitok napjait. Nosza, vegyétek elő a kreativitásotokat, a jégkocka tartót, a koktélos poharakat, a finom fűszereket és induljon a varázslat! Sok sikert hozzá!

Szólj hozzá

táplálkozás evés ivás víz folyadék