2015. ápr 16.

Tudástár: Azt hitted, hogy nincs szükséged tízóraira? Ezt gondold át!

írta: egeszseg.hu
Tudástár: Azt hitted, hogy nincs szükséged tízóraira? Ezt gondold át!

A kisétkezések nagyon fontos pillanatai a napnak, kiváltképpen, ha nagy a pörgés! Ha tízóraizol, jobban fog vágni az eszed, energiadúsabb a tested. Nincs kifogás: erre időt kell szánni, meglátjátok, megéri!

Az egészséges táplálkozásról sokat lehet beszélni, de a cél az, hogy ne csak beszéljünk róla, hanem úgy is cselekedjünk a vásárlás, az ételkészítés, a tálalás. során. Így lassan egy héttel a húsvéti ünnepi étkezések után, gondoljátok át, Ti magatok milyen jó ötletekkel tudjátok motiválni csapattagjaitokat, kollégáitokat, önmagatokat arra, hogy ne csak elméleti síkon, de a mindennapi gyakorlatban is tudjatok jól és jót enni.

gyumolcs.jpg

A megvalósítását apró lépésekben érdemes elkezdeni, kinek-kinek a maga ütemében. Az egészséges táplálkozás 8 aranyszabálya mellett sok más apró lépés is megfogalmazható javaslatként, többek közt a rendszeres, lehetőleg ötszöri étkezés.

energiaegyensuly-8-pontja-300.jpg

A reggeliről, annak fontosságáról már biztosan sokat hallottatok, ha mégsem, akkor ajánlom figyelmetekbe a www.egeszseg.hu oldalon  a „Reggelivel indul a nap: Délelőtt ez több erőt ad?” című anyagot. Annak ellenére, hogy ez a cikk, a nap első étkezésének előnyeit főként gyermekeink fejlődése szempontjából mérlegeli, higgyétek el, ez az étkezés nekünk, felnőtteknek is ugyanúgy fontos.

Lobbi a tízóraiért

Most mégsem az elsőről, az egyik főétkezésről szólnék, hanem a kisétkezésekről. Főként a TÍZÓRAIÉRT lobbiznék néhány gondolat erejéig. Mert ez az az étkezés, ami többségünket a munkahelyen ér, és amiről hajlamosak vagyunk elfelejtkezni, mert nem érünk rá, macerásnak találjuk, leköt minket a határidős munka, épp akkor van az értekezlet és a sor folytatható lenne. Így a tízórai sokszor elmarad.

 

Csak néhány falatot!

Amikor megszületnek a gyerekeink, egy ideig odafigyelünk a tízóraira, illetve az uzsonnára, a rendszeres, többszöri étkezésekre. Leülünk a gyermek mellé, ilyenkor néhány falatot mi magunk is eszünk. És itt a lényeg: a tízórai, illetve az uzsonna is valóban csak néhány falat legyen. Ne egy nagy tányérnyi fogás, hanem éhségcsillapító adag.

Bár a tízórai és az uzsonna a főétkezésekhez képest kisebb arányt képviselnek étrendünkben, jelentőségük nem kisebb felnőttkorban sem.

Most biztos azt kérdezitek, hogy miért tízóraizzunk, de már itt is vannak a válaszok

  •  …, hogy megfelelő teljesítményre legyünk képesek a délelőtt folyamán. Ahhoz, hogy az agyunk és testünk megfelelőképp működjön, folyamatos energiaellátásra van szüksége. Amennyiben nem tízóraizunk, és ne adja az ég a reggeli is elmaradt, az agyad nem jut elég tápanyaghoz. Ez fáradsághoz, rossz közérzethez vezet, csökken a koncentráció, a monoton tűrés, a figyelem, romlik a hatékonyságunk. S hol van még a nap vége!

  • Persze nemcsak a szellemi munkavégzéshez kell a muníció (energia)! Ahogy az agyunknak, úgy az izmainknak, a szívünknek (amelynek jelentős része szívizomszövet) is energiára van szüksége ahhoz, hogy jól teljesítsen fizikai (meg)terhelés esetén, legyen az festés, burkolás vagy éppen karosszéria lakatosi munka.

  • …mert így egyenletesebb az energiabevitel, nincs gyötrő farkaséhség, elkerülhető a nagy ételadagok fogyasztása. Ha éhesen, nagyon éhesen megyünk ebédelni, nagy valószínűséggel sokat, túl sokat fogunk enni, többet, mint amire szükségünk lenne. Mindez hosszú távon elhízáshoz vezet, amire egyikünk sem vágyik.

  • …mert ha tudatosan rakjuk össze tízórainkat, kisebb az esélye, hogy pluszban még nassolunk két főétkezés között. Nem érzünk késztetést, hogy kevésbé értékes élelmiszerekkel, ételekkel elüssük az éhségérzetet a reggeli és az ebéd közt, hiszen ettünk néhány értékes, laktató falatot. Helyére kerül vércukorszintünk, kap a szervezet egy kisebb energialöketet, és máris újult erővel vágunk neki a tízórai utáni teendőknek.

  • …mert ha a tízórai „ürügyén” megszakítjuk néhány perc erejéig a munkát, és a rövid falatozás egy kis tornával (ülőtornával), pici kis gimnasztikával is párosul, akkor felfrissülten, kellemes érzettel tudunk nekiveselkedni a ránk váró feladatoknak.

  •  …mert ha fiatal felnőttként természetessé válnak a tízóraival kapcsolatos táplálkozási szokások (tervezés: mit eszem tízóraira, annak beszerzése és/vagy elkészítése, csomagolása, az idő rászánása, hogy meg is egyem), akkor később szülőként jó példát mutathatunk gyermekeinknek.

S hogy mi fér bele egy tízóraiba? A következő posztban erre is választ kaptok!

Szólj hozzá

táplálkozás egészséges táplálkozás tízórai