2015. ápr 24.

Tudástár: Sikamlós történet következik, katt' és megtudod miről van szó!

írta: egeszseg.hu
Tudástár: Sikamlós történet következik, katt' és megtudod miről van szó!

Hetente kétszer is érdemes halat fogyasztani, s azon még mi is megdöbbentünk, hogy emellett milyen sok érvet lehet fölhozni. 

Él, mint hal a vízben. Mindnyájan örülnénk, ha a szólás ránk is igaz lenne, azaz élünk, mint hal a vízben. De ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, bizony érdemes halat is fogyasztani legalább hetente kétszer. Hogy miért? Ennek több oka van. Válaszd ki a felsoroltak közül számodra melyik érv segít/segíthet hozzá a gyakoribb halfogyasztáshoz.

hal2.jpg

Halfogyasztás érvei:

  • Kedvező energia- és zsír-, valamint átlag 15-20 százalékosos fehérjetartalma révén – megfelelő konyhatechnológia alkalmazása mellett – a testtömeg-csökkentő étrendekbe is jól beilleszthető. (Persze mint minden más élelmiszercsoportban, itt is vannak zsírosabb és zsírszegényebb fajták.) Szempont lehet a nyersanyagválasztásnál, hogy a halhús összetételét alapvetően befolyásolja a hal kora, és a táplálkozása is. Egy négyéves hal zsírtartalma például akár négyszerese is lehet az ivadékkori értékhez képest.
  • Az omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak a központi idegrendszer, a máj és a szem működésében.

  • Az omega-3 zsírsavakat, melyek élettani szempontból rendkívül jelentősek, az emberi szervezet nem tudja előállítani (esszenciális zsírsavaknak is hívjuk) őket, így táplálékaink révén kell hozzájutnunk a megfelelő mennyiséghez. Főként a tengeri halakban találhatók hazai halak közül főleg a fogasban és busában található meg még nagyobb mennyiségben.

  • A telítetlen zsírok bizonyos származékai hozzájárulnak a keringés, a vérnyomás és a véralvadás szabályozásához. (Norvégiában és Őzlandon, ahol rengeteg halat esznek, jóval hosszabb ideig élnek az emberek, ugyanis itt kevesebb szív- és érrendszeri megbetegedést diagnosztizálnak.)

  • A rendszeres halfogyasztás csökkenti a lelki zavarok és az öregkori szellemi leépülés gyakoriságát.

  • A halak fogyasztása csökkenti az allergiás megbetegedések számát.

  • A halakban található A-, és D-vitamin kedvező hatással van az immunrendszerre. Többek közt az A-vitamin segítségével szervezetünk képes semlegesíteni a szabadgyököket (vagyis az élettani folyamatok során keletkező, illetve külső forrásból - dohányzás, környezeti szennyeződés, UV-sugárzás - a testbe jutott, érfalat károsító, valamint rákos betegségeket előidéző anyagokat), és növelni a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.

  • A halakban található telítetlen zsírsavak a terhesség és a szoptatás során jó hatással vannak a babára, annak látására, és agyának fejlődésére. Jobb intellektus, fejlettebb beszéd- és problémamegoldó készség jellemezheti ezeket a gyerekeket a későbbiekben.

  • A halkonzervek – a puha, ehető halcsontoknak köszönhetően – még kalciumban is gazdagok.

  • A sütés és főzés mellett a telítetlen zsírsavtartalom – és ezzel együtt annak a szervezetre kifejtett kedvező hatása – alapvetően nem csökken.

  • Halolajokat nemcsak a friss halak tartalmaznak, hanem a feldolgozott haltermékek is.

  • A tengeri halak fogyasztása (magas jódtartalmuknak köszönhetően), segíti a pajzsmirigy működését.

1 sz. táblázat: Néhány hal és húsféle energia- és zsírtartalma

Élelmiszer

energiatartalom

kcal/100 g

zsírtartalom

g/100 g

Busa

94

1,9

Harcsa

78

0,8

Heck

89

0,9

Ponty (tükör)

146

8,7

Tőkehalfilé

87

0,5

 

 

 

Csirkemell

110

1

Pulykamell

104

1,6

Sertés (karaj, comb)

159

8,1

 
Csak néhány ötlet, mit is lehet halból készíteni: halkrém, halas pizza, zöldséges, halas tésztasaláta, harcsapaprikás túrós csuszával, zöldség, vagy krémleves halgombóccal…

A havi kihíváshoz, legalább egy halas étel elkészítéséhez sok sikert kívánok!

Szólj hozzá

táplálkozás hal halételek