2015. ápr 01.

Tudástár: Nagyokat enni egészségesen? Mi sem természetesebb!

írta: egeszseg.hu
Tudástár: Nagyokat enni egészségesen? Mi sem természetesebb!

Ha azt gondoltad, hogy az egészséges táplálkozás kimerül abban, hogy az emberek „legelnek” és korgó gyomorral töltik napjaikat, akkor ez a cikk neked szól. Sok kérdésre megkapod a választ, csak tovább kell olvasnod. 

Írhatnánk indokként Nektek statisztikai adatokat, számtalan tudományos kutatási eredményt, hogy miért érdemes egészségesen étkezni, azaz jót és jól enni. De most nem tesszük. Ezek a vizsgálatok elgondolkodtatóak, fontosak, de vajon motivál benneteket annyira, hogy azonnal kést, fakanalat ragadva neki álljatok egészségesen, egészségesebben étkezni mint eddig? Segít a megvalósításban, ha arról szólunk, hogy például az élelmi rostok daganat megelőző hatása bizonyított, vagy, hogy a sószegény, zöldségekben-gyümölcsökben gazdag ételek befolyásolják a vérnyomást? Reméljük igen, ezért az egyes kihívásoknál fogtok ilyen, és ehhez hasonló bizonyított érdekességeket olvasni, de most, kicsit hétköznapibb módon közelítsük meg újra az előbb feltett kérdést:

Miért táplálkozz egészségesen?

Mert az egészséges táplálkozás változatos! Az egészséges táplálkozás követői nem csak bio kölest, csírákat és natúr ízű (némelyek szerint íztelen) extrudált gabonaszeleteket fogyasztanak. Vagy csak füveket „legelnek”. Gondolom Te is hallottál már ilyen vagy ehhez hasonló megjegyzéseket. Pedig aki egészségesen étkezik, az eszik mindent, csak van olyan étel, élelmiszer, amit ritkán és kis mennyiségbe illeszt be mindennapi étkezésébe, míg van olyan étel, élelmiszer, amit nap mint nap, sőt naponta többször is eszik, mert az jót tesz a lelkének, a testének a szellemének. Mert az egészséges táplálkozás végső soron ezt szolgálja, hogy jól, hogy jobban érezd magad a bőrödben, hogy jobban tudj teljesíteni, akár az agyadat kell használni, akár az izmaidat.

etel1.jpg

Mert az egészséges ételek finomak! Ettél már sajttal, sonkával, gombával töltött burgonyát finom házi paradicsommártással, vagy grillezett hússal készült salátát, esetleg barna rizs és sovány hús felhasználásával készült rakott karfiolt, barna lisztet tartalmazó almás lepényt? Ízlett? Igen? Akkor ettél finomat és egyben egészségeset!

Mert az egészséges táplálkozás színes! Szó szerint és átvitt értelembe. Színes az étkezésed, ha többféle étel, többféle módon elkészítve kerül a tányérodra, de végtelenül színes pusztán a látvány alapján is. És ne feledd, a szemünkkel is eszünk!

Színek kavalkádja vesz körül

Ha belegondolsz a pirostól a lilán át, a sárga és a zöld számtalan árnyalatával, a kékkel, a fehérrel, a barnával nap, mint nap találkozol mikor megeszel egy színes salátát, készítesz tízóraira egy zöldséges, sajtos – magad csíráztatatta – retekcsírával megszórt szendvicset, vagy megiszol egy házi gyümölcsös turmixot. És ami a lényeg, minden egyes színnel, azaz növényi színanyaggal gazdagítod az étkezésed, és a szervezeted. Ezek a színek nemcsak szépek, de hasznosak. Védenek, gyulladást gátolnak, lassítják az öregedést.

És sorolhatnánk még az érveket, hogy enni öröm, egészségesen enni még nagyobb öröm; vagy, hogy az egészséges ételek elkészítése egyszerű.

Gondold át, Te miért tartod fontosnak, hogy megfelelően táplálkozz? Mert meg akarod tartani a testsúlyodat? Mert sportolsz és kell az energia, mert egészséges kisbabát szeretnél, vagy éppen jó példát szeretnél mutatni a családodnak, gyermekednek? Mert tetszeni akarsz valakinek? Esetleg tudod, hogy imponálhatsz egy általad készített egészséges finom falattal szíved választotta hölgynek vagy férfinek? Hiszen az egészséges táplálkozás nem csak az ételekről, de ételkészítésről, közös étkezésekről is szól.

Téged mi motivál? Vedd sorba saját érveidet, amelyek segítenek saját egészséges, egészségesebb étkezésed megvalósításában, ami biztosan sikerülni fog!

A táplálkozási kihívásokhoz, a közös ételkészítésekhez, a megannyi finom és egészséges tapasztaláshoz sok sikert kívánunk!

Szólj hozzá

táplálkozás evés egészséges táplálkozás