2015. ápr 07.

Tudástár: Tedd le a cigit, tovább élhetsz!

írta: egeszseg.hu
Tudástár: Tedd le a cigit, tovább élhetsz!

Felsorolni is sok lenne az érveket amellett, hogy miért is érdemes leszokni a dohányzásról. Ugyanakkor az út egyáltalán nem könnyű, csak az akarat nem elég, igazi nehéztüzérség szükséges a függőség ellen. Egészség-programunk ezen a nehéz úton segít Neked, napról napra.  

A világon több mint egymilliárd ember dohányzik, a dohányzás okozta megbetegedések miatt évente körülbelül ötmillió ember hal meg közvetlenül a dohányzás, hatszázezer ember pedig a passzív dohányzás miatt. Az előrejelzések szerint 2030-ra akár nyolcmillió is lehet az elhunytak száma. Annak ellenére, hogy a dohányzás gyakorisága javuló tendenciát mutat, a magyarországi helyzet is kedvezőtlen: a teljes lakosság huszonegy százaléka dohányzik, a férfiak huszonöt, a nők tizenhat százaléka füstöl. Egyénenként az éves fogyasztás több mint háromezer szál.

A dohányzás egészségromboló hatása közismert és bizonyított. A tüdőrák kialakulásának esélye egy dohányosnál 24-szeres a nemdohányzókhoz képest, a tüdőrák esetében nyolcvan-kilencven százalékban a dohányzásnak is szerepe van. A dohányzás esetében a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikófaktora.

A dohányzás komoly függőséget is jelent, a leszokás pedig első lépésben nagyon komoly elhatározást igényel. Az esetek nagyobb hányadában külső segítségre is szükség lehet, hiszen az „önerőből is meg tudok szabadulni a cigitől”- típusú gondolat önmagában nem feltétlenül elég a függőség ellen.

dohanyzas2.jpg

Ez elég rosszul néz ki

Felsorolni is nehéz lenne az érveket amellett, hogy miért érdemes leszokni a dohányzásról. A szervezet már húsz perc után pozitívan reagál a füstmentességre, s a kitartó – nem tagadjuk – nehéz munkával nagyon komoly egészségjavulást és kockázatcsökkentést lehet elérni. A pozitív hatás anyagiakban is pontosan mérhető: egyénenként akár 360 ezer forint is megtakarítható évente. A leszokáshoz vezető út hosszú, fáradtságos, számos kihívást és csábítást/csapdát tartogat annak, aki egy jobb, egészségesebb élet mellett döntött és ezért hajlandó is keményen megdolgozni.

Az Egészségedre – Mókuskerék helyett! munkahelyi egészség-programunk nélkülözhetetlen információkkal, készségekkel és hatékony megoldási javaslatokkal segít Téged ezen az úton. Már csak el kell kezdened!

Összeállítottunk neked egy programot, amelyben 90 napon át rövid üzeneteket küldünk neked nélkülözhetetlen információkkal és hatékony megoldási javaslatokkal, amelyek segítenek téged a leszokáshoz vezető úton.

Csatlakozz hozzánk, jelentkezz a linkre kattintva!

Szólj hozzá

dohányzás leszokás tüdőrák