2015. ápr 09.

Tudástár: Az elengedhetetlen motiváció

írta: egeszseg.hu
Tudástár: Az elengedhetetlen motiváció

Életmódváltáshoz elengedhetetlen a motiváció. Igen ám, de lehet-e ezt fejleszteni, növelni, vagy annyival kell beérnünk, amennyi a kezdetek kezdetén bennünk van? Jó hír, hogy már minimális motivációval elindulhatunk az életmódváltás útján, úgy, hogy motivációnk egy részét újabb motivációk kialakítására használjuk fel. 

Mindenekelőtt el kell döntenünk, hogy milyen célt is szeretnénk elérni. Minél pontosabban tudjuk meghatározni, hogy mit szeretnénk elérni – külsőleg, belsőleg, viselkedésben -, annál nagyobb valószínűséggel tudunk majd dolgozni azért a célért. Beszéljük meg valakivel, de még jobb, ha le is írjuk részletesen. Például: „Minden nap 2x eszem zöldséget.” vagy „Egy héten kétszer lemegyek futni.” A célokat jelen időben fogalmazzuk meg, mert így sokkal közelebb visz minket a megvalósításhoz, mintha jövő időben vagy feltételes módban fogalmazzuk meg.

Sokat segít az is, ha sikerül találnunk egy példaképet. Ez a példakép lehet egy világsztár, vagy a szomszédasszony, mindegy, akire egészséges életmódja miatt felnézhetünk. Olyan személyt válasszunk, aki annak a szellemiségnek megfelelően él, amihez mi is közelíteni szeretnénk. A példakép választásunknak akkor lesz eredménye, ha nem csak az adott életmódot találjuk vonzónak benne, hanem más miatt is szimpatikus (pl. ahogy a gyermekeit neveli, megjelenése vagy karrierje miatt). Ennek a személynek a képét kiragaszthatjuk a lakás és/vagy a munkahelyünk fontosabb helyire, hogy egy nap többször is emlékeztessen rá minket, miért is küzdünk.

motivacio.jpg

Fontos motiváló erő lehet, és a nehéz időszakokban nagy segítség, ha a közvetlen baráti és családi körünk is támogatja életmód váltásunkat. Nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is. Például a feleség mindennap készít be salátát a férjének ebédre, vagy a férj kialakít egy kis tornasarkot a nappaliban a felesége számára. Mondjuk el nekik őszintén, hogy ez nekünk fontos, és szeretnénk, hogy támogassák ezt a kezdeményezésünket. Még jobb, ha egy közeli barátunk vagy családtagunk is hasonlóan életmódváltásban van, így a nehezebb napokon tudják egymást lelkesíteni és húzni.

Persze tartsuk azt is szem előtt, hogy ne tűzzünk ki túlságosan nagy, megvalósíthatatlan célokat. Általában az ilyen célok nagyon messze vannak a jelenlegi életvitelünktől, ezért túl sok áldozatot és változtatást igényelnének, ami nem reális, hamar el is megy tőle a kedvünk. Megfogalmazhatunk távlati célokat is természetesen, de mindig bontsuk le kisebb, rövid időn belül belátható célokra.

A motiváció segíthet abban is, hogy ismereteinket bővítsük: például miért is olyan fontos, hogy hetente többször fogyasszunk halat vagy naponta zöldséget. Emellett segíthet új képességek megszerzésében is: ha eddig nem vásároltunk és ezért nem is készítettünk halat, akkor először el kell sajátítanunk a halkészítés fortélyait és be kell szereznünk néhány tuti jó receptet, aminek segítségével ez szokásunkká válhat. Enélkül ugyanis a legnagyobb motiváció sem vezet eredményre.

Láthatjuk tehát, hogy a motiváció milyen kulcsfontosságú szerepet játszik az életmód váltásban nem csak közvetlenül, hanem közvetetten is. Hiszen más, az életmód váltásban szintén kulcsszerepet játszó folyamatokra van hatással, mint például a lehetőségek és a képességek.

Szólj hozzá

motiváció lelki egészség