Használj kevesebb sót! Fantasztikus tippjeink következnek
Az előző posztban arról volt szó, hogy a só milyen hatással van a szervezetünkre, miért érdemes csökkenteni a bevitelt. Tippekkel segítünk annak érdekében, hogy ez a misszió sikeres legyen.
- Használj kevesebb sót! Fokozatosan csökkentsd a felhasznált sómennyiséget, így kevésbé lesz nehéz az átállás a sószegényebb étkezésre.
- Az ételek változatos ízesítését, a só helyettesítését többféle friss és szárított fűszernövénnyel (de ne fűszersóval) is megoldhatod! A zöldségfélék, gyümölcsök, fűszernövények természetes ízesítő hatása feldobja az ételeket, miközben kevesebb sót használsz.
- Korszerű konyhatechnikai eljárások alkalmazásával ízletessé teheted az ételeket, ugyanakkor csökkentheted a sótartalmukat. Próbáld ki a gőzben főzést, sütőzacskóban sütést, a zöldségekkel való együtt párolást, a joghurtban pácolást, a fokhagymával tűzdelést, a zöldséggel-gyümölccsel rakott vagy töltött ételkészítést.
- Ne tegyél sószórót az asztalra!
- Kóstolás nélkül semmit se sózz meg!
- Ne sózd meg a készételeket és a nyers zöldségféléket, érezd az ételek igazi ízeit.
- Ne használj sót és sót tartalmazó ételízesítőt egyszerre!
- Hanyagold az előrecsomagolt hozzávalókat, ételeket, ha teheted, süss, főzz otthon friss alapanyagokból! Akkor tudod, mi kerül az ételbe, mennyi sót, mennyi ezt, meg mennyi azt teszel hozzá.
- A sós péksütemények (pl. sós kifli, perec), és rágcsák (pl. ropi) helyett válaszd az olajos magvakkal – mákkal, szezám- és lenmaggal, napraforgóval – megszórt fajtákat!
- Amennyiben van egy élelmiszernek csökkentett sótartalmú, vagy sótlan változata, pl. olajos magvak, pattogatott kukorica, válaszd azt! A magvak esetében, ha veszed a fáradságot, és a natúr formát kicsit megpirítod, finomabb lesz, és még kevésbé kívánod, hogy sós legyen.
A pattogtatott kukoricánál (ha csak nincs kerted, ahol nevelgethetsz néhány kukoricaszárat), el kell vándorolni a (bio)boltba, vagy a piacra, ahol meg kell venni a pattogtatni való natúr kukoricát a magvas bácsitól, nénitől. Ez nem azonos a zacskós popcorn-nal, amit csak beteszünk a mikróba és kész! Otthon aztán egy lábasban – vagy esetleg speciális, forró levegővel működő popcorn készítő masinában – pikk-pakk elkészíthető a friss kukorica.
- Vásárolj kis nátriumtartalmú, de kalciumban és magnéziumban gazdag ásványvizet!
- Konzerv zöldség vagy savanyúság helyett válassz friss vagy mirelit termékeket!
- Egyél megfelelő mennyiségű – legalább 400 gramm/nap – káliumban gazdag zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket. A kálium vérnyomáscsökkentő hatása 2,5x erőteljesebb, mint a nátrium vérnyomásemelő hatása.
- Nézd meg a megvásárolni szándékozott élelmiszer összetételét. Böngészd át a címkét. Válaszd az alacsonyabb nátrium-, illetve sótartalmú terméket! Ha a konyhasó az első három vagy négy összetevő között szerepel, akkor feltételezhető, hogy nagy a sótartalma.
- Számolj! A nátriumtartalom könnyen átszámolható sóra, ha megszorozzuk 2,5-tel. Ha tehát a csomagoláson azt látod, hogy az adott csomagolt élelmiszer egy darabjában 0,24 g nátrium van, akkor az 0,24x2,5, azaz 0,6 g sót tartalmaz, ami a napi ajánlott sóbevitel 12 százaléka. Fontos! Mindig nézd meg, a csomagoláson a feltüntetett nátrium tartalom mire vonatkozik, 100 grammra? egy adagra? egy darabra?
- Édesben a sós. Mit tanítottak nagyanyáink? Egy csipetnyi só kell a süteménybe is, hogy kihozza annak minden aromáját. Szóval csak óvatosan az édességek, pékárúk sótartalmával egy túrós táskában, vagy gabonapehelybe is van só, nemcsak a füstölt kolbászban, vagy a csülkös bablevesben.
Reméljük, mindenki talál egy-két tippet a felsoroltak közül, amit be tud építeni a mindennapjaiba, és ezentúl szegényebben, sószegényebben étkezik.
Sok sikert a heti kihíváshoz! Ne sózz be, menni fog!