Receptúra: a zöldség nemcsak a kecskéké - ötösfogat
Receptúra bejegyzésünkben megírtuk a zöldséges menüsor győzteseit, már azt is tudjátok, hogy az Egészségkontrolling csapat került a dobogó legfelső fokára és onnan szívják a magaslati levegőt. Most lássuk a legjobb ötös többi tagját is.
T-vitamin
Reggeli
Buggyantott tojás spenóttal
Hozzávalók
1- 2 db tojás
1 teáskanál ecet
1 nagy marék friss spenót
citromlé az ízesítéshez
1 szelet teljes kiőrlésű kenyér
Elkészítés:
1. Forraljunk fel vizet egy lábasban. A feltett vízbe tegyünk egy teáskanál ecetet.
2. Egy kis tálkában törjük fel a tojásokat, majd óvatosan csusszantsuk bele a felforrt vízbe. Ne aggódjunk, az ecetnek köszönhetően nem fog szétesni, és a végén gyönyörű buggyantott tojásokat fogunk kapni.
3. Főzzük a tojást kb. 5 percig.
4. Közben mossuk meg a friss spenótot, és kenyérpirítóban pirítsuk meg a kenyérszeletet.
5. Miután a tojás elkészült, egy lapos kanállal óvatosan emeljük ki a forró vízből, majd helyezzük a tányéron előkészített pirítósra. Sózzuk-borsozzuk, tegyük szépen mellé a spenótot, majd locsoljuk meg némi friss citromlével.
Tízórai
Marék frissen kockázott gyümölcs
Ebéd
Reszelt karalábé leves
Hozzávalók:
1 nagy karalábé
1 répa
1 hagyma
1 kis zeller
2 tojás sárgája
1 doboz tejföl (25% zsírtartalmú)
só
Elkészítés:
1. A karalábét, a répát és a zellert nagyobb darabokra reszeljük le. A hagymát felaprítjuk.
2. A répát jól megdinszteljük, hozzáadjuk a karalábét, a zellert és a hagymát.
3. Vízzel felöntjük és főni hagyjuk. Én tettem hozzá egy kis ételízesítőt is és természetesen sót.
4. Amikor a karlábé megfőtt, a tojás sárgákat egy tálban összekeverjük a tejföllel, ehhez hozzákeverünk egy kis forró levest, majd az egész levest a tálba öntjük.
Csirkés tortilla
Hozzávalók:
15 dkg liszt
csipet só
2 evk. olaj
1 dl víz
1/4 csomag sütőpor
20 dkg csirkemell
tárkony
1 gerezd fokhagyma
2 dl paradicsomszósz
bazsalikom
oreganó
zsálya
bors
salátakeverék
reszelt sajt
Elkészítés:
1. A sütőporos, sós lisztet, az olajat, a vizet összedolgozzuk, majd 15 percig pihentetjük.
2. A csirkemelleket megsózzuk, borsozzuk, tárkonnyal megfűszerezzük és kisütjük.
3. A paradicsomszószt felfőzzük aprított fokhagymával, bazsalikommal, oregánóval, sóval, borssal, zsályával. Reszelünk bele kb. 2 dkg sajtot és tovább főzzük, amíg el nem olvad benne.
4. A tésztát 4 felé szedjük, gombóccá formázzuk és kb. 15-20 cm átmérőjűre kinyújtjuk. Vaslapon, vagy öntöttvas serpenyőben olaj nélkül lesütjük mindkét oldalát.
Uzsonna
1 alma sajttal
Vacsora
Brokkoli besamellel és sajttal
Hozzávalók:
80 dkg brokkoli
3 ek. vaj
1 dl száraz fehérbor
1 db hagyma
1 gerezd fokhagyma
5-6 dl tej
2 ek. liszt (púpozott)
20 dkg trappista sajt reszelve
1 csokor friss, aprított
petrezselyemzöld
őrölt bors
só
őrölt szerecsendió
Elkészítés:
1.A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és sós vízben kb. 10-15 percig főzzük.
2.Közben a vajon a hagymát megfuttatjuk. Amikor üvegesedni kezd, hozzáadunk egy kis bort, és megfőzzük a hagymát, így sokkal könnyebb lesz az étel. Ha a bor elfőtt, rászórjuk a lisztet, majd rátesszük a préselt fokhagymát, és ha átforrósodott, akkor felöntjük a maradék borral; ha azt felvette a liszt, akkor elkezdjük a tejet hozzá önteni. Fűszerezzük sóval, szerecsendióval, őrölt borssal. Ha az összes tejet a mártás magába szívta, és nagyon sűrű, akkor tejjel lehet hígítani tejfölsűrűségűre.
3.A megfőtt brokkolit leszűrjük. Egy magas falú tepsit, ha nem teflonos, akkor kivajazunk. A tepsibe rakjuk a brokkolit, a mártáshoz hozzákeverjük a reszelt sajtot, és a brokkolira öntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, míg a tetején a mártás el nem kezd szépen barnulni.
PI-M TEAM étrend
Reggeli
zabkása reszelt almával, fahéjjal, vörös áfonyával
Tízórai
nyers répa csíkok „egészséges” mártogatóssal
Ebéd
párolt hal görögsalátával, polentával
Uzsonna
1 db. banán
Vacsora
Rántott tök, v. cukkini párolt rizs / light majonézzel / káposztasalátával
Haller csapat
Reggeli
tonhal saláta friss zöldséggel, narancslé, banán
Tízórai
sajt, paradicsom
Ebéd
joghurtos karalábé leves, grillezett csirkemell póréhagymás rizzsel, uborkasaláta, csoki puding eperrel
Uzsonna
sárgadinnye, eper
Vacsora
cukkinis –gombás csirkemell
Sugarfreebabes n’ Boys