2015. jún 15.

Tudástár: így kerülheted el a botrányos partikat

írta: egeszseg.hu
Tudástár: így kerülheted el a botrányos partikat

A partinak/bulinak mindig megvan az a kockázata, hogy ilyen-olyan okok miatt hatalmas zakó lesz belőle. Főleg az étel jelent rizikót. Ha nem szeretnéd például vegetáriánus vendéged disznósajttal várni, majd csodálkozni elborult tekintetén, akkor ezt a posztot mindenképpen olvasd el.

A legnépszerűbb baráti összejövetel a parti – legyen az egy névnapi házibuli, nyári grillparti, egy kinevezés megünneplése, egy sportsiker megkoronázása. Házigazdaként mindig izgulunk, hogy meghívott vendégeink, barátaink jól érezzék magukat és – nem mellesleg – az enni- és innivalóval szemben se találjanak kifogásolni valót (ha már fáradoztunk a beszerzéssel, elő- és elkészítéssel). Persze érdemes olyan menüt összeállítani, ami könnyen megvalósítható, és részben előre elkészíthető. Nagyon fárasztó egész nap a konyhában sütni-főzni, majd este vendégeket fogadni és hajnalig szórakozni, szórakoztatni. Ezért tervezzük meg amit lehet, pl. a buli cateringjét.

Mire figyeljünk:

  • Az ételek elkészítése legyen gyors és egyszerű. Olyan ételeket válasszunk, amelyek egy része hidegen is fogyasztható, és így 1-2 nappal előbb is elkészíthetők.

  • Lehetőleg finomságokat válasszunk, amelyeket már kipróbáltunk, így nem érnek minket meglepetések. Ne a buli előtt akarjunk új receptekkel kísérletezni. Ha nem sikerül, az kész kudarc.

  • Megszokott alapanyagokat használjunk, mert egy másfajta liszt, egy másfajta zsiradék másképp viselkedhet, mint amit eddig megszoktunk, és megint oda a sikerélmény, oda a varázs.

  • Ne vigyük túlzásba az ételek számát, legegyszerűbb a szendvicsek, kanapék készítése.

  • Legyen elég hely, ahol kényelmesen el tudják fogyasztani az ételt a vendégeink. Hogy ez asztalnál ülve, állófogadásszerűen, pokrócokra kucorogva vagy éppen sörpadok mellett történik mindegy, de legyen komfortos az étkezés.

  • Az ételek legyenek kézzel, koktél pálcikával, vagy villával/kanállal fogyaszthatók.

  • Biztosítsunk elegendő tányért, poharat és szalvétát. Ha a buli hangulat „megengedi”, érdemesebb papír tányérokat és műanyagpoharakat, evőeszközöket használni (nem törnek össze, nincs mosogatás).

  • Az italoknak biztosítsunk egy külön sarkot, asztalt, így a véletlen kiborulnak, maximum a padlót, vagy a kerti fövenyt áztatják el, és nem az ételeket.

 És még csak most jönnek az apró részletek:

  • Érdemes leellenőrizni, hányan fognak biztosan eljönni a buliba (persze mindig lesznek akik az utolsó pillanatba lemondják, és olyanok is, akik váratlanul betoppantanak, mert mégis ráértek). Ez azért fontos, nehogy se kevesebb vagy sokkal több főre készítsünk enni- és innivalót, mint ahányan valójában lesznek.ű

  • Érdemes megtudni, ki mit hoz, enni, innivalót, vagy eleve tisztázni, hogy a buliba ki mivel állítson be. Így színes lesz a választék, és nem 3 görögsaláta érkezik, meg két meggyes piskóta.

  • Érdemes tudni- főleg a vendégeknek, hogy hol tartjuk a bulit a szabadban, vagy zárt térben. De legyen „B” tervünk a természet lágy ölén tervezett program esetén (nagy meleg, vihar, darázs raj stb.)

    parti.jpg

    A „nehéz” esetek

    Érdemes megtudakolni – ha korábbról nem ismerjük vendégeinket –, hogy nincs-e a meghívottak közül valakinek speciális étkezési szokása, például:
  • Vegetáriánus. Oké, és milyen irányzatot követ? Azaz mit nem eszik meg? Jobb, ha ezt magával az érintettel tisztázzuk.

  • Esetleg cukorbeteg. Na, tőlük szoktunk szinte a legjobban félni, pedig ha belegondolunk, velünk van a legkevesebb macera. Egyrészt olyan étellel ne kínáljuk, amibe cukor van, másrészről segítség, ha el tudjuk mondani – amennyiben mi készítettük az adott ételt – hogy kb. mi és mennyi van benne. Egy jól „működő” cukorbeteg ebből már kiokoskodja, hogy a buli fogásai közül miből és mennyit ehet.

  • Valamilyen táplálékallergiája van. Tisztázzuk, hogy pontosan milyen allergiája van. Ez talán egy kicsit nehezebb dió, mint egy cukorbeteg fogadása, hiszen ha környezetünkben nem él ilyen ember, és nem dietetikusok vagyunk, ugyan honnan kéne tudnunk, hogy mi mindenben lehet tej, tojás, vagy éppen búzaliszt (és igen sok ételben van, amelyben nem is gondolnánk). Ezért a legegyszerűbb, ha nem igazán tudjuk mi tévők legyünk ilyen esetben, nyugodtan kérjünk segítséget, ötletet meghívott vendégünktől. Az esetek egy részében az allergiás vendég hoz magának olyan ételt, amit megehet, és még csemegézik a számára „ártalmatlan” kínálatból.

  • Fogyókúrázik. Na, ez nem lehet gond, hiszen saláták, vagy hasábokra vágott zöldségrudak mártogatóssal, úgy is mindig kerülnek az asztalra. Csak arra érdemes figyelni, hogy ne olyan öntettel, szószokkal készüljenek, amelyeknek energiatartalma több mint magának a salátának. Persze egy fogyni vágyó mást is eszik a salátán kívül, és ha úgy állítjuk össze a menüsort, ő sem fog csalódni.

  • Nem iszik alkoholt. Van ilyen szerzet, és lehet, hogy nem várandós, és nem vezet. Gondoljunk rájuk is. A különböző házi készítésű alkoholos koktélok, bólék mellett kedves gesztus, ha alkoholmentes változatok is vannak, hogy ne csak ásványvizen és gyümölcsleven legyenek egész este az absztinensek.

  • És persze vannak, akik csak egyszerűen „valamit” – akár egy régebbi kellemetlen élmény miatt – nem fogyasztanak el. Ha tudjuk pontosan mi az a „valami”, például kapor, olívabogyó, tojás, stb., akkor egy-két fogásból – ha olyan összetevőről, alapanyagról, fűszerről van szó, amit gyakorta használunk – ki tudjuk hagyni.

Tipp

Ha mi készítjük az ételt, és a társaság nagy, akkor az előző gondolatok fényében saját dolgunkat is leegyszerűsítjük, megkönnyítjük (de ezt kérhetjük finomságokat hozó barátainktól is), ha az elkészített ételekhez, fogásokhoz készítünk egy menükártyát, amelyre az étel nevét és alkotóelemeit felírjuk, vagy azt, hogy ilyen-olyan-amolyan mentes.

Ha mindezeket átgondoljuk, és kivitelezzük, egy stresszmentes, könnyed buli házigazdái lehetünk. A havi „bulis” kihíváshoz sok sikert kívánunk!

És még egy kis szójáték vagy érdekesség. A bulikon a kanapé több formában is felbukkanhat. Egyrészt többszemélyes ülőbútorként, amely puha, kényelmes karfával, háttámlával, esetleg fejtámlával „rendelkezik”, és amelyen két tánc között megpihenhetünk; másrészt falatnyi, szemet gyönyörködtető, étvágygerjesztő finomságként, mini nyitott szendvicsként, amelyet éhségünk csillapítására elfogyaszthatunk.

Szólj hozzá

kaja táplálkozás buli étel parti vegetáriánus cukorbeteg