2015. máj 20.

Tudástár: Így mozgasd át magad tíz percben

írta: egeszseg.hu
Tudástár: Így mozgasd át magad tíz percben

Íme öt gimnasztikai gyakorlat, semmi más dolgotok nincsen, mint végigmenni az úton. Mindez néhány perc csupán, de garantált a felfrissülés. 

Légzés, felkészülés

Álljunk egyenes háttal, mélyen lélegezzünk be az orrunkon keresztül, majd hosszan lélegezzünk ki a szánkon. Ezt ismételjük meg minimum ötször, de akár tízszer is. Ez segít a gyakorlatokra való felkészülésben, az átszellemülésben.

Fejkörzés

Végezzünk fejkörzést. A körzést csak előre hajtsuk végre, hátsó szakaszát ne végezzük. Lassan csináljuk a gyakorlatot, mindkét irányba kétszer ötös etapokban. Ezután végezzünk előre és hátra biccentő (igen-nem) mozgást is. 

Kar- és vállkörzés

Végezzünk kar-, illetve vállkörzéseket az alábbiak szerint:

- Fogjuk meg kézfejünkkel a vállunkat, először előre, majd hátra körözzünk négyet-négyet

- Nyújtott karral előre körzés négyszer, utána hátra négyszer

- Leengedett karokkal végezzünk vállkörzéseket, négyszer

Ezt a gyakorlatsort végezzük el minden irányba irányuló körzéssel is. Ínyencek etaponként csökkenthetik a körök számát, így: 4;3;2;1

gim.jpg

Hát átmozgatása

Először testünkhöz zárt felkarokkal finom elforgásokat végzünk (nem a kiroppantás a cél!), ebből legalább 15-20 darabot csináljunk meg.

Aztán csípőre tett kézzel hajoljunk el jobbra, aztán balra. Ebből is csináljunk 15-20-at (itt sem a kiroppantás a cél).

Majd vállszélességű terpeszállásban döntsük előre törzsünket - fontos, hogy egyenes legyen a hát -  törzsünket domborítsuk, majd eresszük le. Ez a klasszikus cicahát-kutyahát.

Álljunk zárt lábakkal, karunkat emeljük a magasba egyenes tartásban, majd lassan hajoljunk előre, ameddig a hátizmaink engedik. Tartsuk ki a pozíciót legalább 10 másodpercig. Utána elernyeszthetjük hátunkat, hogy csak a gravitáció húzza lefele. Nem az a cél, hogy megérintsük a talajt, hanem a hátizmok enyhe nyújtása legyen a középpontban. A gyakorlat elvégezhető terpeszállásban is.

Csípő átmozgatása 

Vállszélességű terepszállásba állunk és onnan mindkét oldalra kilépünk és kitámasztunk. Ezt négyszer-négyszer.

A csípő lazításához álljunk legalább hatvan centiméter széles terpeszbe, majd körözzünk csípőnkkel mindkét irányba legalább tízszer.

Végül végezzünk mindkét lábunkkal térdemelés, maximum 90 fokban. Ebből csináljunk tízet-tízet.

Láb

Végezzünk térd, majd boka körzést, hatszor-hétszer mindkét irányba.

Végül emelkedjünk lábujjhelyre tízszer. 

Egészségetekre! 

Szólj hozzá

mozgás fizikai aktivitás