2015. jún 03.

Liftmentes Nap

írta: egeszseg.hu
Liftmentes Nap

Liftmentes Nap - 2015. június 5.

A Liftmentes naphoz a plakátokat itt tölthetitek le:

A Liftmentes Napról néhány alapvetés:

A Nemzetközi Sport és Kulturális Szövetség koordinálásával megvalósuló páneurópai kampány, a NowWeMOVE keretei között az idei évben először rendezik meg Európa számos országában a Liftmentes Napot.

A június 5-i rendezvény célja egyrészt az, hogy ráirányítsa a társadalom figyelmét a fizikai aktivitás és a egészséges életmód fontosságára, másrészt pedig annak bemutatása, milyen könnyű aktivizálni az embereket az elfoglalt életvitelük ellenére is.

A szervezők - a Magyar Diáksport Szövetség közreműködésével - egy felhívással fordultak a szervezetek, az intézmények és a vállalatok irányába; eszerint jelképesen zárják le az épületeikben található lifteket és felvonókat, annak érdekében, hogy a munkatársak a lépcsőt válasszák.

Természetesen a részvétel önkéntes, a lifteket és a felvonókat is csak jelképesen zárják le a Liftmentes Napon, így a mozgásukban korlátozottak, vagy betegséggel/sérüléssel küzdők, illetve az akcióban részt venni nem akarok továbbra is használhatják a felvonó eszközöket.

A szervezők reményeik szerint az olyan aktivitások, mint a Liftmentes Nap, ráébresztik az embereket arra, hogy a fizikai aktivitást könnyedén beépíthetik a mindennapi életükbe.

Hogy miért pont lépcsőzés?

A lépcsőzéssel kétszer annyi kalóriát éget el az ember, mint a sima sétálással. Például egy 70 kg súlyú ember naponta 30 kalóriát éget el, ha legalább háromszor tesz meg egy 12 lépcsőből álló magasságot, így éves szinten akár 7 kg-os súlynövekedés kerülhető el.

A lépcsőzés további kedvező élettani hatásai: koleszterin szint javulása, növeli a láberőt, valamint csökkenti az öregedés következtében bekövetkező sérülések kockázatát.

Minimális fizikai aktivitással (mint a fent említett példa) 2,7 kg-os súlynövekedés kerülhető el egyéves időtávon.

A lépcsőzés nem igényel semmilyen eszközt, felkészülést, emellett „zöld” aktivitásnak tekinthető, amely nem használ külsőleg előállított energiát.

Nem utolsó sorban a lépcsőzéssel időt lehet megtakarítani, mert egy 7 emeletesnél kisebb épületben ez a leggyorsabb mód a cél elérésére, különösen csúcsidőben.

 #‎NowWeTakeTheStairs

now_we_move.jpg

Szólj hozzá