2015. már 06.

Tudástár: Letennéd a cigit? Akkor ezt olvasd el!

írta: egeszseg.hu
Tudástár: Letennéd a cigit? Akkor ezt olvasd el!

A lehető legtöbb segítséget megkapja mindenki, aki szeretné abbahagyni a dohányzást, hiszen immár személyes jelenlét nélkül is meg lehet tenni a kezdő lépéseket. Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben működő Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ ingyenes számon hívható, a vonal végén képzett szakemberek adnak segítséget. Kovács Gábor, az intézet főigazgatója válaszolt az egeszseg.hu-nak.

- Nagyon fontos, hogy aki le szeretne szokni a dohányzásról, az ehhez minden segítséget megkapjon. A dohányzás leszokás támogatás programnak milyen pozitív hozadékai vannak?
- A dohányzás-, illetve nikotinfüggők körében szervezett programok keretében lehet a dohányzás leszokás támogatását elérni. Ennek különböző formái vannak. Magyarországon jelenleg elérhető az egyéni leszokás támogatás, illetve ennek a csoportos formája is. Országszerte mintegy 90 tüdőgondozó intézményben foglalkoznak dohányzás leszokás támogatással, s minden dohányosnak csak ajánlani tudjuk, hogy minél hamarabb keresse föl a tüdőgondozót annak érdekében, hogy tanácsadással, illetve a programba való felvétellel segítsenek neki. Ugyanakkor, ha valaki nem szívesen megy el a rendelőbe, annak sem kell lemondani a támogatásról. A tanácsadást, illetve a programba való bekerülést van lehetősége elérni egyingyenesen hívható zöld szám – 06-80-44-20-44 – segítségével, ahol képzett szakemberek adnak információkat.

- Milyen hatékonysággal működik a program?
- A programok közül a leghatékonyabb az egyéni tanácsadással történő leszokás támogatás. Ha erős a függőség, a program a magatartás orvoslási tanácsadás mellett valamilyen gyógyszeres készítmény használatát is magába foglalja. A három hónapos időtartam sikeressége eléri a 35 százalékot, ami megfelel a nemzetközi arányoknak. Ez azt mutatja, hogy vannak emberek, akiknek többször is neki kell rugaszkodniuk. A csoportos leszokás támogatás egy új módszer Magyarországon, hatékonysága szintén 30-35 százalék körüli.

cigarettes-23.jpg

- Hogyan működik egy ilyen csoport?
- A csoport 10-12 főből áll, három hónapon keresztül, hetente-kéthetente tartanak foglalkozást, ahol a tagok találkoznak a csoportvezetővel, s egymást segítve igyekeznek megszabadulni a káros szenvedélyüktől.

- És ugye itt van a telefonos támogatás is, mint harmadik lehetőség.
- A telefonos leszokás támogatás kevésbé hatékony, hiszen nincsen közvetlen személyes, fizikai kapcsolat a leszokás támogató és a jelentkező között. Nagyobb jelentősége van az egyéni impulzusoknak, az akaraterőnek. Ebben az esetben kevésbé tudjuk ajánlani a gyógyszeres készítményeket, mert ahhoz szükséges a személyes kapcsolatfelvétel. E módszer sikeressége mindegy 15-20 százalékos.

- Amikor valaki felismeri a függőségét, ebben a sorban az első lehet a telefonos segítségkérés, ami egyfajta ugródeszka is lehet a magasabb szintű tanácsadás felé. Azt lehet tudni, hogy milyen arányban lépnek tovább azok, akik először „csak” a telefont emelik föl?
- Ez a tanácsadás egy-másfél éve működik nálunk, eddig több, mint ötezren keresték meg az intézetet. A folyamatnak az első fázisa azért ez a tanácsadás, mert nem kell elmenni a rendelőbe, telefonon lehet felvilágosítást kapni arról, hogy a dohányzásnak milyen ártalmai vannak, s mik a leszokási lehetőségek. Ilyen értelemben véve valóban fontos, hogy elinduljon egy folyamat. Egy dohányos először a hozzátartozóitól, kollégáitól, ismerőseitől kap arra impulzusokat, hogy jól tenné, ha letenné a cigarettát. Ez hosszú időn keresztül egyfajta inaktív impulzus, hiszen nem készteti a szokásainak megváltoztatására. A következő lökést egy olyan élmény adja meg, amikor neki magának, vagy hozzátartozójának valamilyen betegséggel kell szembenéznie; mindez lehet egy súlyos influenza, vagy éppen gyógyítható tüdőgyulladás is. Ekkor a dohányzó már sokkal veszélyesebb színben látja a dohányzást, hiszen tudat alatt pontosan tudja, hogy mindez milyen ártalmas, csak nem ismeri be magának. De az már világossá válik számára, hogy komoly kockázatot vállal s eljut arra a pontra, hogy le kellene tenni a cigarettát, ám a másik oldalon még ott a függőség. Ilyen esetben nagyon jó, ha van egy olyan lehetőség, hogy egy ingyenesen hívható telefonszámot fel lehet tárcsázni. A következő szint pedig már az, amikor a kapott információk meggyőzik arról, hogy érdemes megkezdeni a programot. Ezért én a telefonos segítséget kettős jelentőségűnek látom. 

Szólj hozzá

dohányzás cigaretta tüdőrák