2015. ápr 20.

Tudástár: Irányítsd Te az életed

írta: egeszseg.hu
Tudástár: Irányítsd Te az életed

A lelki egészség zavarai sokkal nagyobb károkat okoznak az egyéni-társadalmi, illetve a gazdaság dimenziójában, mint gondolnánk. A következő hetekben a munkahelyi stresszel kapcsolatos teendőket vesszük át. Senki sem mentes a stressz e fajtájától, tarts velünk Te is. 

A lelki egészség a jól-lét állapota, amiben képesek vagyunk képességeink megvalósítására, meg tudunk birkózni az élet kihívásaival, hatékonyan és eredményesen tudunk dolgozni és hozzájárulni a közösség fejlődéséhez. Lelki egészségünk megőrzése kiemelt szerepet játszik az egészségfejlesztésben, ugyanis az utóbbi évszázadban, a nyugati társadalmakban a lelki egészség zavarai rendkívül gyakorivá váltak.

A szív- és érrendszeri betegségek után a lelki egészség zavarai okozzák a legnagyobb életminőség romlást és terhet mind az egyén és családja, illetve a társadalom, mind pedig a gazdaság számára. Régóta tudjuk, hogy bizonyos szintű stressz nélkülözhetetlen a túlélésünkhöz, azonban a krónikus stressz nagyon káros hatással van a testünkre és a lelki egészségünkre egyaránt.

munkahely1.jpg

 

A krónikus stressz összefüggésbe hozható többek közt a kimerültséggel, alvás- és szorongásos zavarokkal, fejfájással, gyomor- és hátproblémákkal, szív- és érrendszeri betegségekkel. Az ember élete egy jelentős részét a munkahelyén tölti, ahol sok pozitívum mellett, sok káros hatás is érheti. Ezért olyan fontos, hogy foglalkozzunk a munkahelyi egészséggel és a munkahelyi stressz-csökkentéssel.

A cél az, hogy testileg és lelkileg is egészségesen éljünk, s ennek érdekében kezelni tudjuk a munkahelyi stresszt, fejlesszük megküzdési képességeinket, feszültség oldással csökkentsük a stressz-hatások okozta negatív következményeket, és hogy azt érezzük, életünket mi irányítjuk.

Szólj hozzá

munka stressz munkahelyi stressz lelki egészség