Tudástár: „A zöldségek többet érdemelnek”
Tudtátok, hogy a zöldségeknek milyen széles felhasználási lehetőségei vannak? Indul a zöldség-cunami, kapaszkodjatok!
A címbéli idézetet kolléganőmtől vettem át, aki igyekezett ezekkel a szavakkal több megbecsülést kicsikarni ennek az igen értékes élelmiszercsoportnak.
A saláta több mint ecetes-cukros lében úszó zöldség!
Mielőtt bárki azt gondolná, semmi kifogásom a kevés cukorral (vagy édesítővel), ecettel készített, fűszeres páclé ellen, amelynek klasszikus képviselője a tojásos galuskához készített fejes saláta, de ezer és egy elkészítési módja van a salátaként kínált menünek. Ne csupán ezt az egy verziót ismerjük és készítsük el konyhánkban! A felhasznált zöldségek variációja, a fűszerek kavalkádja, az elkészített öntetek, más néven dresszingek sokszínűsége a garancia arra, hogy valóban sokféle salátát varázsolhatunk az asztalra.
A zöldségeket nem csak vízben főtt köretként lehet felszolgálni. Ez csupán egy – nem a legkedvezőbb – ételkészítési mód, de sokféle konyhatechnológiai trükk van, amelyek segítségével ízletes zöldséges fogásokat alkothatunk. A zöldséges ételek készítésében még kezdőknek ajánlom a gőzben párolást, a sütőzacskóban sütést (ahol a zöldség mellé egyéb finomságokat, pl. húst, fűszereket is pakolhatunk), a rakott- illetve a töltött zöldségek kipróbálását.
Aki profinak érzi magát, az felfújtakkal, pudingokkal (nem itt ne a vaníliapudingra gondoljatok, hanem állagában hasonló, de elkészítésében és összetételében teljesen más pudingra, pl. spenótos puding, sajtmártással) és csőben sültekkel is próbálkozhat. De persze a zöldségekből készíthetünk szendvicskrémeket is. Ki ne ismerné a padlizsánkrémet, vagy a zakuszkát, de kóstoltatok már brokkoli-, zöldborsó-, zeller- esetleg cukkíni vagy céklakrémet? Azok is nagyon finomak!
Nem beszéltünk még a levesekről sem. A hazai étkezési kultúránk, étkezési szokásaink miatt széles a tárháza a zöldséges leveseknek, a tradicionális gulyáslevestől, a húslevesen át a zöldbabos palóclevesig, de lassan divatba jön a spenótleves túrógaluskával, a sütőtökrémleves pirított tökmaggal megszórva, vagy a füstölt sonkás tejfölös kelbimbóleves.
Ha leveknél maradunk házilag, zöldség-gyümölcs centrifugák, turmixok, prések, reszelők segítségével, egészséges zöldségleveket is készíthetünk. Amennyiben otthon alkotunk gyümölcs- és zöldségleveket, úgy párosíthatjuk az ízeket, ahogy szeretnénk, és nem, nem mindegyik rettenetes ízű! Jó hír, a zöldséglevek egy része almával jól kombinálható. Kellemes az almás-sárgarépalé, almás-sütőtöklé, vagy éppen az almás-céklalé, de izgalmas a sárgarépa-zeller-céklalé keveréke, vagy a mentás uborkalé is.
S ha ennyi még nem volt elég, akkor már most szólunk, hogy még legalább két posztban adunk jobbnál jobb tippeket zöldségügyileg.