2015. máj 27.

Tudástár: Kapcsolj Terminátor-üzemmódba a stressz ellen!

írta: egeszseg.hu
Tudástár: Kapcsolj Terminátor-üzemmódba a stressz ellen!

A „megszoksz vagy megszöksz” nem  megfelelő stratégia a munkahelyi stressz ellen. A „hogyanokról” ebben a posztban tudtok tájékozódni.

A munkahelyi stresszel senki sem kerülhet el a találkozást, ugyanakkor érdemes tisztába lenni azzal, hogy milyen megoldási ehetőségek vannak ebben a helyzetben. Az biztos: a „megszoksz vagy megszöksz” nem a megfelelő stratégia. Jó hír, hogy a munkahelyi stressz kezelése tanulható,  megküzdési módszerek fejleszthetőek a munkavállalói, illetve szervezeti szinten is.

Mit tehet a munkavállaló?

Önismeret

  • Ismerd meg önmag: írd össze erősségeid, és azokat a területeket is, amelyeken fejlődni szeretnél. Próbálj meg mások eszével gondolkozni, képzeld el, milyen lehet veled együtt élni vagy dolgozni. Lehetőség szerint próbálj olyan munkát találni, ahol veleszületett képességeidet kamatoztathatod.

Célok kijelölése

  • Jó, ha tisztában vagy azzal, merre halad tevékenységed, hogyan illeszkedsz a vállalati képbe, milyen jövőbeni lehetőségekre számíthatsz. Érdemes gyakran áttekintenie a prioritásokat, és szükség esetén változtatni rajtuk. Ha megoldható, delegáld a feladatokat.

Társas támogatás

  • Sokat segíthet, ha nehézségeid megosztod a kollégáiddal, barátaiddal, esetleg családtagjaiddal. Érdemes a kollégákat, beosztottakat is bátorítani, hogy hasonló esetben ők is nyugodtan forduljanak hozzád.

Képességek, önfejlesztés

  • Fontos, hogy bizonyos helyzetekben tanulj meg nemet mondani. Ha pedig egy feladat elvégzése során valamelyik próbálkozásod sikertelennek bizonyult, próbáld másképpen megközelíteni. Fogadd el, hogy nem lehet mindent tökéletesen csinálni.  Lényeges az is, hogy minél jobban beoszd az időd. Gondold végig, hogy jól érzed-e magad, ha már hosszú ideje „nem” a válasz, érdemes kideríteni a stresszhelyzet okát.

Munka és magánélet egyensúlya

  • Tervezd meg előre szabadságod, szabadnapjaid. Védd ezt az időt, és csak akkor mondj le róla, ha nincs más lehetőséged. Ha mégis le kell mondanod a tervezett szabadnapot, azonnal szervezz helyette egy másik időpontra valamilyen szabadidős elfoglaltságot. Sorold fel munkahelyen kívüli elfoglaltságaid, hobbijaid, és írd be ezeket is a naptáradba. Fontos, hogy figyel a szervezeted is. Az egészséges táplálkozás és a megfelelő mennyiségű alvás semmivel sem helyettesíthető.

stresseggs.png

Ne akarjatok így járni

Mit tehet a munkahely/menedzsment a stressz csökkentéséért?

A munkahelyi stresszt sok esetben a dolgozók befolyásán kívüli tényezők okozzák. A munkahelyek sokat tehetnek a stressz-szint csökkentése érdekében, ami nekik is érdekük, hiszen így jó eséllyel megelőzhetik dolgozóik elvándorlását. Nézzük, mely stressz-csökkentő lépések lehetnek sikeresek.

A munkakörök megfelelő kialakítása

  • A tisztázott szerepek és hatáskörök jelentősen csökkentik a bizonytalanság-érzetet, a megfelelő keretek pedig nagyobb autonómiát biztosítanak a dolgozóknak. Több kutatás igazolta, hogy azok a dolgozók, akik beleszólhatnak munkájuk megszervezésébe, elégedettebbek munkahelyükkel.

 Reális célkitűzések

  • A reális célkitűzések kihívást jelentenek, de nem állítják lehetetlen feladat elé a dolgozókat.

Megfelelő kiválasztás

A számára megfelelő területen mindenki jobban teljesít, ami a vállalati és a dolgozói elégedettséget egyaránt növeli.

Karriertervezés

  • Fontos, hogy az előléptetések és szervezeti változások összhangban legyenek a dolgozók valós képességeivel.

Teljesítménymenedzsment

  • Lényeges, hogy a szervezet tisztában legyen a dolgozók munkával összefüggő problémáival és ambícióival.

Tanácsadás

  • Hasznos, ha a szervezet lehetőséget biztosít rá, hogy a dolgozó lelki problémáival szakértőhöz fordulhasson.

Képzés

  • Fontos, hogy a vezetők megfelelő tréningeken elsajátíthassák azokat a módszereket, melyekkel hatékonyan csökkenthetik saját maguk és kollégáik stressz-szintjét.
Szólj hozzá

stressz kiégés burnout munkahelyi stressz lelki egészség