2015. ápr 29.

Tudástár: Ezt meg kell tenned magadért

írta: egeszseg.hu
Tudástár: Ezt meg kell tenned magadért

A jó életminőség, az egészséges élet kialakítása és elérése az egyén felelőssége is. Ehhez nélkülözhetetlen a rendszeres szűréseken való részvétel.

Többször is volt már szó arról, hogy az egészségmegőrzés egyik leghatásosabb és legbiztosabb módja az egészségtudatosság, hiszen az a „legjobb betegség”, amelyik ki sem alakul, vagy már szinte az első pillanatban elcsíphető. Ez viszont nem csak és kizárólag az orvos, vagy az egészségügyi rendszer feladata és felelőssége, hanem az egyéné is.

emberek1.jpg

Magyarán: neked, nekem, nekünk a lehető legtöbbet meg kell tennünk annak érdekében, hogy lehetőleg ne betegedjünk meg, vagy ha már megtörtént a baj, akkor arra időben fény derüljön. Ehhez elengedhetetlen a rendszeres szűréseken való részvétel. A szűrés nemek és életkor szerint lebontható. Nem fáj, nem tart egy hétig, ellenben életet menthet. A tájékozódásban az alábbi két táblázattal adunk segítséget.

Életkorhoz kötött szűrések gyerkőcök esetében

mokuskerek_helyett_szuresek_1-page-001_600.jpg

Nők és férfiak

mokuskerek_helyett_szuresek_2-page-001_600.jpgJó tudni, hogy ha a magyar lakosság legalább hetven százaléka részt venne az ingyenes szűrővizsgálatokon, számos egészségügyi mutató – így az idő előtti elhalálozás esetében is – jobban állnánk. 

Szólj hozzá

rák szűrés daganatos megbetegedések